Kwakkelend begin DTK 1

Zo vroeg in het seizoen zijn de spelers van DTK helaas nog niet in vorm. Vrijdag 14 oktober ging de thuiswedstrijd tegen de Rode Loper met 1,5-2,5 verloren.

Halverwege de wedstrijd zag ik de bui al hangen. Pieter stond twee pionnen achter, en waar hij zich in zo'n situatie er meestal wel uit weet te combineren of een koningsaanval uit weet te slepen, zat dat deze keer niet echt in de stelling. Bart had zich ook verkeken op de dubbele aanval De4 waarmee wit de toren op a8 en de pion op h7 aanviel. Pion achter dus en bovendien met de koning behoorlijk op de tocht. Ten slotte zag ondergetekende iets te laat dat ik geforceerd een pion ging verliezen, maar ik zou tenminste wel wat positionele compensatie hebben.

Sven was eigenlijk de enige van de DTKers die een beetje een goede (maar niet perfecte, zei hij zelf meteen) partij afleverde. Dolf Wissmann kwam vroeg met de opstoot e7-e5 (te vroeg?) en dit kostte hem die e5-pion. Bovendien hield hij problemen op de h1-a8 diagonaal die hij besloot op te lossen door ruil van witte dame tegen twee zwarte torens toe te laten.

In het vervolg had Sven aanvankelijk wat technische problemen in een eindspel dat waarschijnlijk gewoon verloren is voor zwart, maar uiteindelijk kreeg hij prima de vis op het droge - promotie van één van de pluspionnen was niet te voorkomen. Ondertussen had Pieter verloren, want hij moest een kwaliteit inleveren en was net niet op tijd om een gevaarlijke tegenaanval op te zetten. Daarnaast had ik mijn partij ook opgegeven in de tijdnoodfase. Zoals gezegd had ik in het eindspel aanvankelijk wel compensatie voor de pion, maar ik koos niet het juiste plan. In tijdnood kregen we een toreneindspel waarbij er blijkbaar nog wel een remisevariant in zat, maar deze was verborgen (een schaakcomputer ziet het natuurlijk meteen). Ik zag het in ieder geval niet, koos verkeerd en verloor.

Blijft de partij van Bart over. In de analyse achteraf bleek dat Wietse de Jong, nadat hij met de dame op h7 binnenkwam, zeker één duidelijk winstvariant heeft gemist. Hierna verdedigde Bart zich erg taai en uit schier verloren stand wist hij de pion terug te winnen en zowaar een gelijkstaand dame-eindspel op het bord te krijgen. Helaas stonden we op dat moment 1-2 achter en kon hij niet met zijn koning aan de schaakjes ontsnappen, waardoor remise onvermijdelijk was.

Begin november spelen we een uitwedstrijd tegen Schaakwoude. Als we dan wat scherper voor de dag komen zullen de resultaten vanzelf volgen.