DTK verslaat opnieuw Schaakwoude

Vorig seizoen speelde DTK twee keer tegen Schaakwoude 1. Thuis voor de competitie boekten we een 2,5-1,5 zege en uit in Damwoude werd in de FSB-beker een 1-3 overwinning behaald. Desondanks werd Schaakwoude uiteindelijk kampioen en is het zeker niet een te onderschatten team. Donderdag 3 november mochten we opnieuw de degens kruisen, dit keer in Damwoude.

Het werden dan ook vier lange partijen die grotendeels pas na 23:00 beslist werden. Enige uitzondering was de partij van Sven Broersma, die zwart tegen Sipke de Hoop had. Sipke had behoorlijke druk over de centrumlijnen. Op het moment dat hij toe kon slaan, koos hij echter de verkeerde manier. In plaats van een pion meer moest hij een kleine kwaliteit inleveren. Enkele zetten en een paardvork later stond Sven een gezonde loper voor. Hierna liet partijwinst niet lang op zich wachten.

De rest van de partijen was tot in de uitvluggerfase bezig. Johan Adema speelde een erg ingewikkelde partij tegen Mattijs Visser. Na enkele verwikkelingen in het vroege middenspel won Johan een kwaliteit, maar dit ging wel ten koste van (uiteindelijk) twee pionnen. In het vervolg was het een kwestie van de zwarte pluspionnen zo veel mogelijk tegenhouden. In tijdnood dacht Johan goed af te wikkelen, maar verkeek zich op een paardvork en verloor beslissend materiaal (1-1).

Jeroen Weggen kwam goed uit de opening tegen Ronald van der Veen en kreeg in een dameloos middenspel een sterk initiatief dankzij de oprukkende witte pionnen. Ronald zag zich genoodzaakt een pion te offeren voor wat tegenkansen. Hierna ontstonden er wat tactische schermutselingen die door beide spelers niet helemaal goed ingeschat werden. Uiteindelijk resteerde een eindspel met toren+loper voor Jeroen en toren+paard voor Ronald en beide drie pionnen. Hier had Ronald remise af kunnen dwingen:


Stelling na 39. e5-e6. Nu is 39... Pxe6! direct remise, want na 40. Lxe6 e2 moet wit de pion wel slaan en 41. Kxe2 Te4+ en ...Txe6 leidt tot een gelijkstaand toreneindspel.
In plaats daarvan koos Ronald voor 39... Pg6, niet direct verkeerd, maar enkele zetten later raakte het paard verdwaald en kon de witte e-pion plotseling doorlopen: 1-0.

Als laatste was Bart Lemstra bezig tegen Evert Drijver. De partij leek mij lang gelijk op te gaan, maar in de afwikkeling naar een toreneindspel raakte Evert in de knoop met de verdediging van één van zijn pionnen. Deze pion moest namelijk door de toren vanaf de zijkant verdedigd worden, en de toren stond hier allerminst stabiel. De pion ging inderdaad verloren waardoor Bart een beslissende vrijpion kreeg en gedecideerd won. Eindstand: 1-3.

Een prima winst, maar we moeten vlug door want over 2 weken is alweer de volgende wedstrijd, ditmaal in Wolvega op bezoek bij promovendus WES. Daarna hebben we op vrijdag 9 december Philidor 1 op bezoek in Buitenpost. En dan zijn we alweer over de helft van de competitie!