DTK 1 speelt gelijk tegen Sneek (opnieuw)

Voor Sneek, één van de sterkere teams in de hoofdklasse, gold vorig seizoen dat ze maar liefst 5 van hun 8 wedstrijden met 2-2 gelijkspeelden. Dit seizoen stond de teller tot nu toe op 1 gelijkspel, maar na de wedstrijd Sneek - DTK van gisteren is dat aantal verdubbeld.Alhoewel het gisteravond stormde, begon de wedstrijd erg vreedzaam. Bij de partij tussen Bart en Tjitze Schram aan bord 2 vond namelijk al vrij snel een grootscheepse afruil plaats in het centrum, waarna een gelijke stelling met alleen nog dames en torens overbleef. Tjitze bood remise aan en er was geen reden voor Bart om hier van af te zien. (0.5-0.5)

Voor hem was het daarna wel lang wachten, want de overige drie partijen werden pas na bijna 4 uur spelen beslist. Mijn eigen partij tegen Selwin Keuning was lange tijd ook vrij rustig, maar ik moest wel het initiatief aan mijn tegenstander laten. Sven had vlak na de opening al beet dankzij de onhandig geposteerde stukken van Anne Kloosterman op de damevleugel, en won geforceerd een pion; ten slotte leek er bij Johan tegen Erwin Denissen niet superveel aan de hand, totdat Johan (tegen een Stonewall structuur van c3-d4-e3-f4) met e7-e5 en daarna c6-c5 de knuppel in het hoenderhok gooide. Er ontstond hiermee een enorme spanning in het centrum (visualiseer: zwarte pionnen op c5, d5, e5, e4 en f6, en witte pionnen op c3, d4, e3, f4). Helaas kostte dit Johan dit ook veel tijd op de klok, want het schijnt dat hij vlak hierna een paar erg kansrijke voortzettingen heeft gemist waarmee hij wit op de damevleugel onder de voet had kunnen lopen. In plaats daarvan moest hij - soms met kunst en vliegwerk, voor zover ik kon zien vanaf bord 1 - in tijdnood naar compensatie zoeken voor de geofferde pion, en dit lukte gelukkig ook. (1-1)

Sven speelde met pion meer op gezonde wijze verder, centraliseerde alle stukken, ruilde wat af, kreeg een gewonnen toreneindspel dat hij prima afmaakte. Ten slotte kwam ik aan bord 1 in een wat minder eindspel terecht van dame+toren. Hierbij was mijn concentratie in het 4e speeluur helaas niet meer 100%, want ik gaf toch vrij simpel en onnodig een pion weg. Niet lang hierna maakte Selwin het af met een aardige tactische truc die ik evenmin had aan zien komen.

Na deze 2-2 is een mogelijk kampioenschap voor DTK nog iets theoretischer geworden, want Lasker kan bij winst op Schaakwoude later deze week op een voorsprong van 4 matchpunten komen met nog 2 rondes te spelen. Goed, er zijn gekkere dingen gebeurd, maar het is er voor ons niet makkelijker op geworden. Aan de andere kant is eventuele degradatie nu ook een louter theoretische mogelijkheid. Kortom: als we iets willen winnen moeten we ons waarschijnlijk opnieuw op de FSB-beker richten. Voor de 1/8e finale van die beker komt het eerder genoemde Lasker volgende week in Buitenpost op bezoek. Zal interessant worden!