DTK 1 op strijdlust langs Lasker

Het eerste team heeft de kwartfinale van de FSB-beker bereikt. Thuis werd Lasker 1 (de titelfavoriet in de hoofdklasse) na meer dan 4 uur spelen met 2,5-1,5 verslagen, nadat de twee laatste partijen na ruim 70 zetten spelen in het voordeel van DTK beslist werden.

Vanwege de perikelen bij It Koartling moesten we uitwijken naar een andere locatie. Gelukkig kunnen we voorlopig in de Schakel terecht, waar zelfs een mooi apart zaaltje geregeld was voor deze bekerwedstrijd. Dat we in de 1/8e finale meteen tegen Lasker moesten was een wel erg zware loting; dit team is de afgelopen jaren vaak kampioen geweest van de hoofdklasse, en heeft ons 2 jaar terug een keer in de bekerfinale verslagen (ook al was dat na snelschaken nadat de reguliere partijen in 2-2 geëindigd waren).

Hoe dan ook, het zou zeker geen gemakkelijke wedstrijd worden. Iets na 20:00 konden we los. Helaas was het eerste punt voor de gasten, want na zo'n anderhalf uur spelen blunderde ik tegen Rienk Sijbesma twee stukken tegen een toren weg. Ik zag de fout vlak nadat ik mijn zet had uitgevoerd... Daarna stond ik technisch verloren, en in plaats van passief te verdedigen probeerde ik praktische kansen te creëren door tactische complicaties op te zoeken. Maar dit zorgde er juist voor dat de partij snel afliep, want Rienk had alles prima door en wikkelde af naar een stelling waar mijn materiële achterstand veel te groot was: 0-1.

Het tweede resultaat viel te noteren aan bord 2. Bart kwam tegen Tjalling Wiersma wat beter uit de opening vanwege ruimtevoordeel. De vraag was of en hoe hij hier iets van kon maken. Hij koos uiteindelijk voor een afwikkeling naar een eindspel van toren+loper tegen toren+paard, wat na ruil van torens tot een eindspel van loper tegen paard leidde. Misschien dat Bart wel wat kansjes had in dit eindspel, maar zoals de partij verliep werden alle pionnen op de damevleugel afgeruild waarna de stelling erg remise-achtig werd - en inderdaad niet lang daarna werd remise overeengekomen, 0,5-1,5.

Dat betekende dat we uit de 2 resterende partijen minimaal 1,5 punt moesten scoren. Het leek erop dat we geen winst aan bord 4 hoefden te verwachten, want de stelling van Pieter tegen Jacob Strikwerda was geheel geblokkeerd geraakt:


(Stelling na 28...Pd6) Veel spelers zouden hier remise zijn overeengekomen. Het is moeilijk te bedenken hoe wit dan wel zwart iets op de koningsvleugel kan beginnen. Er werd echter een stel torens geruild, waarna Pieter de andere zwarte toren van g5 kon verjagen met Pf3:


(Stelling na 40.Th4) Hier werkt 40...Th8? niet goed vanwege 41. g4 en wit zal vanwege de penning een pion winnen. Dus koos zwart voor pionnenruil met 40...Lxf5 41.Lxf5 Pxf5 42.Txh5 - niet meteen duidelijk voordelig voor wit, maar de partij is plots een stuk opener geworden.

Ondertussen was het ook zeer de vraag of Sven verder dan remise kon komen. Hij had via een aardige truc de dame van Murk Viersma gewonnen tegen toren+loper:


(Stelling na 26.Dxa7) Hier faalt 26...Dxe2 uiteraard op 27.Dxd4+ met schaak, maar Sven speelde: 26... De3+! 27.Kf1 Td1+! 28.Lxd1 Lc4+ (zie stelling)


en om mat te voorkomen moet wit 29.Txc4 spelen, waarna 29...Dxa7 de dame wint. Wat resteerde was een technisch gewonnen stelling, maar de vrijpion op b5 compliceert de winstweg voor zwart, want je moet uiteraard voorkomen dat deze doorloopt naar b8. Nadat Sven de juiste winstweg aanvankelijk miste, bleef de partij lange tijd binnen de remisemarge (of "0.00" volgens de computer).

Hierbij moet worden opgemerkt dat in beide partijen er vanaf zet 35 ongeveer op het increment van 30 seconden per zet werd gespeeld. Dus meer dan de helft van de zetten werd in dit tempo uitgevoerd, zonder dat de spelers even 5 of 10 minuten konden nadenken over moeilijke beslissingen... Dit had uiteraard een effect op de kwaliteit van het spel (alhoewel het niet meteen een foutenfestijn werd), maar dat maakte de situatie des te spannender voor de toeschouwers.

Uiteindelijk wist Sven als eerste een bres te slaan in de verdediging van Murk. Laatstgenoemde had zijn vrijpion op de b-lijn inmiddels tot b7 weten te krijgen, maar had ook onnodig de laatste pion weggegeven waar zijn koning achter kon schuilen. De partij werd op zet 70 beslist:


(Stelling na 69...Dc4+) Zwart kan niet zomaar de witte toren of loper slaan (tenzij met schaak) omdat de witte b-pion dan promoveert. Verder zijn er ideeen om de witte koning mat te zetten. Om hieraan te ontkomen moet de witte koning in deze stelling naar d1 om dan naar de damevleugel te lopen. Er volgde echter: 70.Ke1? Db3! Met de dreiging Db1+ om de toren met schaak op te halen. Murk speelde nog 71. Ta1 maar gaf het op na 71...Dc3+, want als wit op de 1e rij blijft met de koning gaat de toren met schaak verloren, terwijl 72.Ke2 Dd2+ mat op de volgende zet is.

Terug naar de partij van Pieter tegen Jacob. Ik zal niet in al teveel detail vertellen over wat er gebeurde, behalve dat het stellingsoordeel na zet 40 regelmatig wisselde. Alhoewel het als toeschouwer voelde alsof alleen Pieter op winst speelde (en zeker 1 duidelijke winst heeft gemist), had Jacob op een bepaald moment ook groot voordeel kunnen krijgen.

Uiteindelijk restte een toreneindspel waarin Pieter een pluspion had, maar Jacob met actief spel nog net remise had kunnen houden:


(Stelling na 68.Ke1) Hier is 68...Kg4! de enige zet voor zwart die remise houdt, met het idee de koning zo snel mogelijk terug te brengen naar de damevleugel. Er volgde echter 68...Tc2? (dit blijkt tijdverlies) 69.Tc5 Kg4 70.Kd1 Ta2 71.Txb5 Txa3 72.Kc2 Ta2+ 73.Tb2 Ta1  74.Tb4 a3 75.Tb1! (zie stelling)


Zwart gaf het op omdat hij zijn laatste pion verliest na 75...Ta2+ 76.Kb3, waarna het resterende eindspel niet al te moeilijk is voor wit.

Zo kwam er voor DTK een prachtig slot aan een zeer spannende bekerwedstrijd. Dit had prima bij een bekerfinale gepast; schitterende comeback na 0,5-1,5 achterstand om na 4 uur en 15 minuten spelen alsnog met 2,5-1,5 te winnen. Maar het was slechts de 1/8e finale. Een eventuele finale (zou de 3e op rij zijn) is nog lang niet in zicht. In de kwartfinale spelen we trouwens een uitwedstrijd; dat zal of tegen WES of tegen Philidor 1 zijn.