Volle bak op 18 oktober

Met een externe wedstrijd, drie bekerwedstrijden en een hoge opkomst voor de interne competitie was het een overvolle bak. Zo vol zelfs dat 1 van de partijen in de foyer gespeeld werd.

Bekerwedstrijden:
De drie partijen beloofden vooraf het nodige vuurwerk. De loting had twee spelers van het eerste aan elkaar gekoppeld, terwijl in de andere wedstrijden de nummers 3 en 4 en de nummers 19-20 van de interne competitie het uit moesten vechten.

Bart nam tegen Pieter direct ruimtevoordeel en drong vervelend binnen met zijn dame. Pieter deed  een wanhoopsuitval met zijn dame, liet het nodige materiaal “hangen”. Bart ving alles rustig op, ging niet te veel op complicaties in en dwong dameruil af. Pieter gaf op, met toch nog veel materiaal op het bord.

Derk belandde tegen Sven in een Siciliaanse variant waar de zwart speler zich duidelijk beter in thuis voelde. Sven kreeg een duidelijk overwicht en had meerdere strategische voordeeltjes. Door kleine onnauwkeurigheden liet hij Derk lang spartelen om het materiaal evenwichtig in stand te houden. Zowaar kreeg laatstgenoemde de f-lijn nog in de schoot geworpen. Hij zat te broeden op een stukoffer met matdreigingen, maar werd verrast toen Sven de loper een zet eerder sloeg. 


In deze stelling (na Ta3-f3 ) heeft Derk minimaal remise. Na Txa6 (in plaats van Taf3) en Lb5 is het echter uit!

Albert schotelde Ruben een koningsgambiet voor, en laatstgenoemde wist hier niet goed raad mee. Eigenlijk werd Ruben vanuit de opening overrompeld. Na dameruil had Albert gewoon een stuk meer en dit was ruimschoots voldoende voor de winst.

Externe competitie:
DTK 2 speelde zijn eerste competitie wedstrijd tegen Mid Fryslan 3. Op papier leken deze twee teams aan elkaar gewaagd. Een tussentijdse schouw gaf veel spektakel te zien op alle vier de borden. Veel druk tegen de koningen en een onderbuik gevoel dat er minimaal een positief resultaat voor DTK in zou zitten.

Wiebe was als eerste klaar. Hij had veel druk langs de f-lijn en ruilde op het juiste moment het paard op f6. Door een onverdedigde toren op de achterste lijn kon zijn tegenstander niet goed terugslaan. Gevolg materiaalwinst en al snel het volle punt.

Jan van P. had in het middenspel een paar pionnen veroverd en een hele kluwen van stukken geposteerd op de 6e en 7e rij. Voor een toeschouwer niet te ontrafelen. Feit is wel dat na ruil van materiaal er een gewonnen stand overbleef welke Jan, ondanks enige tijddruk, wist te verzilveren.

Bartele had vast het gevoel de kop van jut te zijn. In het middenspel werd de druk op zijn koning steeds groter. Vooral via de halfopen g-lijn loerden de vijanden en zijn verdedigers werden ook aan alle kanten belaagd. Tegen dit geweld moest hij het hoofd buigen.

Met drie punten voor de witspelers moest Melle dit tij keren. Bij verlies met zwart zou er een gelijkspel uit de bus komen. Achteraf zei hij dat hij had kunnen winnen, maar in een eindspel van dame tegen twee torens en de nodige pionnen op het bord, nam hij het zekere voor het onzekere en forceerde remise.

Met deze mooie overwinning van 2.5 – 1.5 beleefde dit team een goede start van het seizoen.

Interne competitie:
Siep trof met Leffert een gereputeerde tegenstander. Siep zocht zijn heil in het complex maken van de stelling en gaf een stuk voor twee pionnen. Niet genoeg, maar zijn hoop was gevestigd op de verzwakte koningstelling en op kansen met zijn actieve paarden. Leffert bleek echter net iets handiger, neutraliseerde het witte initiatief en won uiteindelijk overtuigend.

Jan B. stond tegen Rick lange tijd met de rug tegen de muur. Weinig bewegingsruimte en lastige keuzes om zijn stukken te activeren. Toen er meer lucht kwam won Jan een stuk maar zag zijn koning wel in het nauw komen. Uiteindelijk nam Rick genoegen met remise door herhaling van zetten na een mat in 1 over het hoofd te hebben gezien.

Jeroen speelde tegen Aiso. Laatstgenoemde moest al gauw de zet Kf8 spelen om de koningsvleugel bijeen te houden. Zo'n zet speel je niet voor je plezier! Hierna verzuimde Aiso om snel tegenspel tegen het witte pionnencentrum op te zetten. Hij deed het iets te langzaam, waardoor Jeroen al gauw een winnende aanval op de zwarte koning kon krijgen. Even later stond zwart mat.