Drie keer is (g)een scheepsrecht voor DTK 2.
- Gegevens
- Geschreven: woensdag 20 april 2022 13:08
- Geschreven door Derk Schuttel
In een normale competitie betekenen drie overwinningen in drie ronden, naast een 100 % score, ook dat dit team de (gedeelde) koppositie inneemt op de ranglijst. Deze competitie is echter heel onregelmatig; er is zelfs al een team uitgespeeld terwijl er teams zijn die nog 3 wedstrijden te gaan hebben. Lastig om een goed oordeel te vellen over de stand, maar feitelijk staat ons 2e er het beste voor na de overwinning op Bakkeveen 4.
Woensdag ging het vaste team naar Wijnjewoude, de thuishaven van Bakkeveen. De overwinning was klinkend met 3-1. Jammer genoeg kan ik geen wedstrijdverslag optekenen.
Daarom een mooi moment om uit te wijden over onze jeugd. Iedere vrijdag komen er een tiental jongens op de schaakclub om zich vol overgave te storten op de schaaksport. Vol overgave betekent eerst goed luisteren naar de uitleg, ijverig werken aan de opdrachten en natuurlijk fanatiek een partij spelen tegen één van de anderen. Aan inzet geen gebrek en daarom zullen een aantal spelers binnenkort examen in hun stap kunnen doen.
Natuurlijk proberen de jeugdleiders de pedagogiek goed in de gaten te houden. Niet zomaar een jongen laten winnen of een stuk voorgeven in een onderlinge partij tegen een trainer, dat is uit den boze. Daaraan denkend kwam ik onderstaand drieluik tegen. Wit staat in alle drie de stellingen gewonnen. Na de eerste (mat in drie) kun je in de 2e en 3e weer mat geven in respectievelijk 4 en 5 zetten.
Best lastige problemen. Het oplossen ervan is een leuk alternatief voor het zoeken van eieren. Oplossingen kunnen naar mij gemaild worden. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Ik zal proberen onze penningmeester, Jan van Paassen, over te halen een kleine prijs beschikbaar te stellen onder de goede inzenders.
Mat in drie, wit aan zet
Mat in vier, wit aan zet
Mat in vijf, wit aan zet
Pikant detail: in het schaakboek, waar dit drieluik in gepubliceerd werd, dacht de schrijver (Hans Bouwmeester, toch niet de minste) dat het derde diagram mat in vier was. Mijn computer dacht er anders over en vond een weerlegging van Hans zijn variant.
Al met al een goede training voor de spelers van onze beide teams.