DTK2 kampioen!

Gisteren stond de kampioenswedstrijd op het programma tussen DTK 2 en Philidor 3. Winst of gelijkspel zou het kampioenschap betekenen voor het tweede team van De Twee Kastelen. Winst van Philidor zou betekenen dat beide teams wat puntenaantal betreft op gelijke hoogte zouden komen en er nog een spannende laatste ronde in het verschiet zou zijn.

In een volle bak in Kalverdijke werd het tenslotte een 2,5-1,5 overwinning voor DTK, waarbij de DTKers al vrij vroeg op een 2-0 voorsprong kwamen.

Jan kon met wit zijn favoriete gambiet weer op het bord toveren. Zijn tegenstander Pieter Ploeger leek daar niet helemaal goed mee uit de voeten te kunnen. Deze verzwakte de witte velden door zijn witveldige loper al vrij vroeg af te ruilen en zette vervolgens zijn paard ongelukkig aan de rand van het bord. Kortom, vragen om moeilijkheden. Het paard werd er afgehakt met als gevolg dat de zwarte koningsvleugel ineens als een gatenkaas oogde. De zwarte koning stond dan ook in tien zetten hopeloos verloren op het midden van het bord. Om zich uit deze benarde situatie te redden zou zwart teveel moeten inleveren, daarom gaf Pieter het ook meteen op.

Daarna was het ook vlot uit bij de partij van Siem van Eijk en Anne-dirk. Anne-dirk kwam met de zwarte stukken niet helemaal gelukkig uit de opening en verloor daarbij twee pionnen. Een toevallige bijkomstigheid was dat Anne-dirk wel enige ontwikkelingsvoorsprong had. Siem overzag daarbij een dodelijke matwending. In de volgende stelling heeft hij net de zet 17.d2-d3 gespeeld waar 17.Kg1-h1 had gemoeten. 

Anne-dirk greep zijn kans en speelde 17…Pf3+! 18.gxf3 Dg3+ 19.Kh1 Dxh3 20.Kg1 Te5 (nog dwingender is 20…Lxf2+ 21.Txf2 - indien 21.Kxf2 dan Dh2 mat -  21...Te1+ 21.Tf1 Txf1 mat) 21.Lxf7+ Kg7 22.Lxg6 Kxg6 23.d4 Th5 en hier hield Siem het voor gezien.

Met de stand van 2-0 in ons voordeel was een remise in de overgebleven twee partijen voldoende om het kampioenschap veilig te stellen. Daar speelden Pieter en Leffert tegen twee jeugdige talenten van Philidor, Evan de Wit en Lutzen Kempenaar. Dat zou moeten lukken, want Pieter stond op bord 1 minstens zo goed als zijn opponent en Leffert op bord 2 stond, ondanks een pion achter, gelijk

In de opening verloor Leffert met zwart tegen Lutzen een pion, maar wist de stelling gelijk te houden door druk te houden op een geïsoleerde e-pion. Lutzen wist zijn pionvoordeel niet naar een betere stelling te loodsen. Leffert bood dan ook remise aan wat Lutzen weigerde om nog te kunnen vechten voor een gelijkspel voor het Philidor team, zoals hij achteraf aangaf. Maar meteen daarop deed hij, om toch nog iets te forceren, een onnauwkeurigheid met een pionopstoot op de koningsvleugel die hem meteen een iets mindere stelling zou opleveren, omdat Leffert daarmee een pion kon terugwinnen met iets betere stelling. Ditmaal bood hij dan ook meteen zelf remise aan, dat Leffert aannam. Daarmee was het kampioenschap een feit!

Als laatste was Pieter nog druk in de weer met zijn partij tegen Evan. Voor de winst van de club deed het er niet meer toe, maar er ontstond een partij met wederzijdse kansen. Nadat Pieter in het middenspel een kans miste op groot voordeel, bleef de stelling in evenwicht. Zijn opponent had nog wel wat druk op de witte koningsstelling. Op zich nog niet rampzalig, ware het niet dat als een duveltje uit het doosje Pieter ineens te maken kreeg met een gevaarlijke aanval die tenslotte tot mat zou leiden.

Met de overwinning is het tweede team ongeslagen kampioen geworden en zal het nu promoveren naar de eerste klas. Er rest nog één wedstrijd, thuis tegen BOB uit Oentsjerk.

Details