Overtuigende winst DTK 3 op NEO 2

Het was afgelopen vrijdag een volle bak in It Koartling te Buitenpost. Tegelijk met het jeugdteam en DTK 2 moest het derde team het opnemen tegen het tweede team van NEO. En net als het tweede wist het derde met ruime cijfers te winnen, te weten 3-1.

Enige verliespartij aan DTK kant was van Siep Postma die het met zwart moest opnemen tegen Jelte Tjaarda. In de partij kon Siep al vrij snel de aanval inzetten op de witte damevleugel met de a- en b-pion waarbij Jelte zodanig in de knel kwam dat deze zich gedwongen zag een paard te offeren tegen deze pionnen. Hiervoor kreeg Jelte wel enige compensatie met een vrijpion op de a-lijn, maar op zich was er nog niets aan de hand voor Siep. Zie diagram met zwart aan zet.

 

In deze stelling deed Siep de zet Dxb7 en zag meteen ook dat dit een grote fout was. Na 1…Dxb7 volgt bijvoorbeeld 2.axb7 Td8 3.Ta8 Tf8 4.b8D Le7 5.Db7 Txa8 6.Dxa8 Lf8 en zwart staat verloren. Met Td8 had Siep zijn voordeel kunnen behouden en was er nog niets aan de hand geweest. Siep baalde achteraf dan ook behoorlijk na zijn goed opgezette partij. “Het kan verkeren”, om Bredero te citeren, aldus Siep achteraf.

Voor Fokko verliep de partij op bord 1 beter. Met de zwarte stukken wist hij te winnen van Jurjen Wedzinga. In een soort Drakevariant van het Siciliaan leek Jurjen een gewonnen aanval opgezet te hebben en offerde een toren op h7 die door Fokko genomen moest worden om mat te voorkomen. Daarna kreeg Fokko met zijn koning nog 4 dwangzetten voor de kiezen. Vermoedelijk dacht Jurjen dat het uit was, maar dat was niet het geval, de verdediging van Fokko klopte precies. Nog een loperoffer van Jurjen hielp hem niet, de aanval was afgeslagen en daarmee was het punt binnen.

Ook Jacob Spijkerman speelde met wit een prima partij op bord 4 tegen Johan Broens. De stukken van Jacob werkten allemaal goed samen. Zijn opponent drong nog wel met een toren binnen op de 7e rij, maar ook dat loste Jacob keurig op. Johan gaf tenslotte de partij op, Jacob had het idee dat er nog wel wat muziek in de stelling zat voor zwart, dacht dat Johan iets te snel opgaf.

Op bord 2 speelde René Wijnstra tegen Bas van der Zeep. Het werd een lange zit, pas na de 58e zet gaf Bas zich gewonnen. Al vrij snel verkreeg René voordeel door een pionwinst in de opening. Een blunder koste Bas zijn toren op h8 en daarna liep hij achter de feiten aan. René moest nog een paar kleinigheden oplossen, zoals de dreiging van een paar oprukkende pionnen op de damevleugel, maar René loste dit gevaar prima op waarna hij geen problemen meer kende.