Gelijkspel De Donger 4 – DTK 3

Op dinsdag 6 februari speelden we de uitgestelde wedstrijd tegen De Donger 4. Dit jeugdteam (meestal met 1 senior) werd later aan de competitie toegevoegd en is beslist een aanwinst voor de derde klasse. Wij traden min of meer met het basisteam (lees sterkste opstelling) aan en waren vol goede moed omdat we lekker meedraaien in de top van het klassement.

Op bord 2 trof Derk de senior van het gezelschap en een oude bekende. Derk had zwart en dacht aan een artikel welke hij kortgeleden gelezen had. De strekking was: “deel plaagstootjes en deze dreigingen zorgen voor foutjes”. Dit pakte wonderbaarlijk snel uit. Na een brutale dame uitval en pionwinst ging zijn tegenstander gierend in de fout.

Fokko zat traditiegetrouw op het 1e bord en kreeg een moderne verdediging tegenover zich. Na lange rokades aan beide zijden en het langzaam dichtschuiven van het centrum werd het erg lastig om actief te worden zonder meteen zelf grote risico’s te nemen. Geen van beiden wilde dit aangaan en na ruil van enkele actieve lichte stukken werd het remiseaanbod van de Dokkumer snel aangenomen.

René, in Dokkum geboren en opgegroeid, was op bekend terrein en kende veel van de spelers van Dokkum. Een gezellig weerzien maar op het bord werd het minder gezellig voor hem. Na een rustige opzet van de Drakenvariant van het Siciliaans ging na een tiental zetten de vlam in de pan. René wilde graag aanvallen op de vijandige koning maar kon niet de juiste velden vinden voor zijn lichte stukken. Binnen de kortste keren stond er een wirwar van stukken op de koningsvleugel en waren zijn torens niet meer verbonden. Een binnendringende vijandige dame zorgde voor zoveel onheil dat er materiaal verloren ging en er restte voor René alleen nog een wanhoopspoging met weinig succes.

Teamcaptain Siep speelde op 4e bord met zwart en kreeg een klassiek damegambiet voorgeschoteld. In het middenspel speelde het gevecht zich ronde de e-lijn af met een klein plusje voor wit? Siep wist de lijn te neutraliseren maar kreeg daarna geen concrete tegenkansen. Hij investeerde een verre pion om de vijandige dame buitenspel te krijgen. Of dit voldoende compensatie gaf is de vraag. Gezien de tussenstand (1.5-1.5 ) besloot hij remise aan te bieden, met het idee “beter een half ei dan een lege dop”! Zijn tegenstander nam dit aan. Misschien wat vroeg omdat ze zonder veel risico op winst kon spelen. De analyse bracht een plus 1 score voor haar op het computerscherm.

DETAILS